CHEP Benelux: Op weg naar een regeneratieve supply chain (2024)

Door: Dave van Loon · leestijd 4 minuten

Voor veel bedrijven staat groei op gespannen voet met duurzaamheid. Zo niet bij CHEP, het bedrijf achter de bekende blauwe pallets. “Hoe meer bedrijven gebruik maken van onze circulaire palletpool, hoe beter dat is voor de planeet.”

Voor veel mensen in de levensmiddelensector zijn ze een bekend verschijnsel, de blauwe pallets van CHEP. Tegelijkertijd staan weinig mensen erbij stil. Bijvoorbeeld dat die blauwe pallets deel uitmaken van één van de grootste palletpools ter wereld, waarin vele duizenden bedrijven deze gestandaardiseerde ladingdragers onderling delen en waarbij CHEP zorgt voor beschikbaarheid, registratie en onderhoud. Of dat de historie van CHEP – een afkorting van Commonwealth Handling Equipment Pool – teruggaat naar het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen miljoenen pallets voor militair gebruik overbodig raakten en door de Australische overheid ter beschikking werden gesteld voor civiel gebruik. “Onze pallets zijn zo vanzelfsprekend en essentieel voor het transport van allerlei levensmiddelen dat we ook wel eens spreken van ‘de onzichtbare ruggengraat van de supply chain’. Dat vind ik wel een mooie omschrijving”, aldus Patrick Van Daele, country leader Nederland bij CHEP Benelux.

Circulair model

Dat poolingmodel is niet een latere toevoeging aan de service van CHEP, het is vanaf de start de kern van het bedrijfsmodel. “Bedrijven kunnen bij ons dus geen pallets kopen maar gebruik maken van onze palletpool, wat veel voordelen biedt ten opzichte van het hebben van eigen ladingdragers.”

Als circulair model is het een vorm van duurzaamheid avant la lettre. Het onderling delen van pallets door bedrijven is namelijk veel efficiënter. Dat zorgt niet alleen voor lagere kosten, maar ook voor aanzienlijke milieuwinst doordat de pallets per saldo minder kilometers maken. Zo gaat een pallet van CHEP in eerste instantie bijvoorbeeld naar bedrijf X, om vandaaruit door te gaan met verpakkingsmateriaal naar bedrijf Y, dat het op zijn beurt gebruikt voor levering van consumentenproducten aan retailer Z. Vandaaruit neemt CHEP de pallets (per volle vrachtwagen) weer terug en worden ze na inspectie en eventuele reparatie weer ter beschikking gesteld.

“De pallets zijn zo ontwikkeld dat ze door zoveel mogelijk klanten gebruikt kunnen worden. Standaardisatie is het toverwoord. Daarbij komt dat de pallets zelf ook duurzaam zijn. Voor onze houten pallets gebruiken we hout dat voortkomt uit duurzame bosbouw en onze plastic pallets worden uitsluitend van gebruikt plastic gemaakt. Daar komt nog bij dat we voor iedere boom die we gebruiken er twee terug planten.”

Efficiënt en duurzaam

Met de duurzaamheidsstrategie van CHEP wil het bedrijf een positieve impact op de planeet bewerkstelligen. “Door te groeien, halen we meer plastic afval uit de omgeving, want daar worden onze plastic pallets van gemaakt. Maar sowieso hebben al onze pallets een langere levensduur, doordat we ze voortdurend inspecteren en zo nodig repareren. Daarnaast willen we ook een positieve impact maken door het delen van kennis. Als beheerder van de palletpool hebben we immers ook inzicht in de bewegingen van onze pallets en kunnen we bedrijven soms wijzen op logistieke inefficiënties. Hiermee kunnen niet alleen kosten bespaard worden, maar het levert ook milieuwinst op. Dat laatste wordt voor bedrijven steeds belangrijker. In onze visie zijn we op weg naar een regeneratieve supply chain.”

CHEP Benelux: Op weg naar een regeneratieve supply chain (1)
Patrick Van Daele, country leader Nederland bij CHEP Benelux: “Al meer dan tien jaar zien we dat grote spelers voor palletpooling kiezen. Retailers sturen er ook op aan, aangezien de focus op een efficiënte logistiek daar het grootst is.”

CHEP beschikt zelf over een Lean & Green 3e ster-certificaat, maar klanten die gebruik maken van de palletpool kunnen ook door CHEP gecertificeerd worden, omdat het gebruik ervan leidt tot een lagere CO2-uitstoot. Op internationaal vlak is het circulaire bedrijfsmodel van CHEP een benchmark voor circulariteit op wereldwijde schaal en daarom is het door de Ellen Macarthur Foundation erkend met een A- classificatie in haar Circulytics-programma.

Hoge acceptatie

Voor een aanzienlijk deel van de goederendistributie in Europa wordt gebruikt gemaakt van pallets en met name binnen ‘fast moving consumer goods’ (FMCG) is dat aandeel groot. Dat geldt ook voor CHEP, dat in die sector groot is geworden. Ons land vormt daarop geen uitzondering. “Al meer dan tien jaar zien we dat grote spelers in de markt voor palletpooling kiezen. Retailers sturen er ook op aan, aangezien de focus op een efficiënte logistiek daar het grootst is. Wij werken met alle actoren – retailers, producenten en vervoerders – samen en hebben met vrijwel alle partijen in Europa overeenkomsten gesloten over de acceptatie van onze pallets. Met name in FMCG geldt dat het duur is voor de klant als een pallet te lang stilstaat. Veel van wat we doen is er daarom op gericht de pallets zoveel mogelijk in beweging te houden. Zo worden ze het meest efficiënt gebruikt.”

In ons land worden de meeste de pallets door CHEP aangeleverd, de rest wordt door klanten opgehaald. “Maar klanten kunnen ze ook voordeliger ophalen bij de retailers. Wij halen alle pallettypes per volle vrachtwagen bij de retail op.”

Geen lege vrachtwagens

Ook als het gaat om pallets is de invloed van retailers groot. “De retail stelt de specificaties vast en producenten betalen doorgaans voor de ladingdragers. Toch zorgt die invloed ook voor een vergaande standaardisatie waar iedereen van profiteert.”

Grofweg zijn er twee soorten pallets: 100 x 120 cm en 80 x 120 cm. Daar heb je dan weer afgeleide types van zoals kwartpallets. Maar het overgrote volume verloopt via vier pallettypes. “In ons geval geldt: hoe groter de schaal, hoe efficiënter en hoe lager de prijs en zo is verduurzaming ook niet per se prijsverhogend.”

Volgens Van Daele is de kwaliteit en beschikbaarheid van de juiste pallets echter ook belangrijk. De beschikbaarheid kwam in het geding in de coronaperiode en door de oorlog in Oekraïne is de prijs van hout als belangrijke grondstof voor pallets enorm gestegen. Dit heeft het pleidooi voor het gebruik van een professionele palletpool en de noodzaak voor een sterkere samenwerking tussen de verschillende partners in de toeleveringsketen alleen maar versterkt. Wij kunnen bedrijven in heel Europa met elkaar in contact brengen om tot een efficiëntere logistiek te komen. Wij zien immers heel veel opportuniteiten. Geen enkel bedrijf wil lege vrachtwagens laten rijden.”

Van elke nieuwe klant maakt CHEP een diepgaande analyse. Daarbij zijn kwaliteit, beschikbaarheid en kosten belangrijke criteria. “We brengen dan alle logistieke bewegingen in kaart. Daarbij komen vaak niet alleen logistieke inefficiënties boven tafel, maar komen er doorgaans ook veel verborgen kosten tevoorschijn. Ik ken maar weinig bedrijven waarvoor het zinvol is om pallets in eigen beheer te houden. Door het palletbeheer aan ons over te laten, krijgt de klant meer ruimte om zich te focussen op zijn eigen ‘core business’. Een win-win voor beide partijen dus.”

CHEP Benelux: Op weg naar een regeneratieve supply chain (2)

CHEP & Brambles
Palletpoolbeheerder CHEP maakt deel uit van de Australische beursgenoteerde logistieke dienstverlener Brambles. CHEP Benelux heeft in ons land een eigen servicecentrum voor inspectie en reparatie in Tiel. Daarnaast zijn er servicecentra van CHEP ondergebracht bij andere logistiek dienstverleners. In Leiderdorp is verder nog een human resourcesafdeling gevestigd, terwijl alle overige ondersteunende diensten zijn ondergebracht op het hoofdkantoor in het Belgische Mechelen.

CHEP Benelux: Op weg naar een regeneratieve supply chain (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5569

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.